آشپزی

کواکب (فرنی حبوبات)

کواکب (فرنی حبوبات)

👈 قالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع‏) أَیَّ شَیْ‏ءٍ تُطْعِمُ عِیَالَکَ فِی الشِّتَاءِ قُلْتُ اللَّحْمَ فَإِذَا لَمْ یَکُنِ اللَّحْمُ فَالزَّیْتَ وَ السَّمْنَ قَالَ فَمَا یَمْنَعُکَ عَنْ هَذَا الْکَرْکُورِ فَإِنَّهُ أَمْرَأُ شَیْ‏ءٍ فِی الْجَسَدِ یَعْنِی الْمُثَلَّثَهَ قَالَ وَ أَخْبَرَنِی بَعْضُ أَصْحَابِنَا أَنَّ الْمُثَلَّثَهَ یُؤْخَذُ قَفِیزُ أَرُزٍّ وَ قَفِیزُ حِمَّصٍ وَ قَفِیزُ بَاقِلَّى أَوْ غَیْرِهِ مِنَ الْحُبُوبِ ثُمَّ یُرَضُّ جَمِیعاً وَ یُطْبَخُ.

امام صادق(ع) فرمودند: در زمستان به خانواده‌ی خود چه غذایی می‌دهی؟ عرض کردم گوشت. و اگر گوشت نباشد، روغن زرد و روغن زیتون. فرمودند: چرا آش نمی‌خورید؟ زیرا بهترین غذایی که در بدن هضم می‌شود.آش است غذایی که از سه چیز تشکیل می‌شود یک اندازه برنج و به همین اندازه نخود و باقلا یا حبوبات دیگر (مانند ماش و عدس و مانند آن) سپس بکوبید و نرم کنید و بپزید.

📚 الکافی،ج‏۶،ص۳۲۰
📚 المحاسن،ج‏۲، ص۴۰۴
📚 وسائل الشیعه،ج‏۲۵،ص۷۱
📚 بحار الأنوار،ج‏۶۳،ص۸۴

👈 در روایت مشابه دیگری آمده :

قَالَ الصَّادِقُ (ع) لِلْوَلِیدِ بْنِ صَبِیحٍ أَیَ‏ شَیْ‏ءٍ تُطْعِمُ‏ عِیَالَکَ‏ فِی‏ الشِّتَاءِ قَالَ قُلْتُ اللَّحْمَ قَالَ إِنْ لَمْ یَکُنِ اللَّحْمُ قَالَ قُلْتُ السَّمْنَ قَالَ مَا یَمْنَعُکَ مِنَ الْکَوْکَبِ فَإِنَّهُ أَقْوَى فِی الْجَسَدِ کُلِّهِ یَعْنِی الْمُثَلَّثَهَ وَ هِیَ قَفِیزُ أَرُزٍّ وَ قَفِیزُ حِمَّصٍ وَ قَفِیزُ بَاقِلَّاءَ أَوْ غَیْرِهِ یُدَقُّ جَمِیعاً وَ یُطْبَخُ وَ یَتَحَسَّى بِهِ کُلَّ غَدَاه.

«امام صادق (ع) به او (راوی) فرمود در زمستان چه چیزی به خانواده‌ات می‌دهی به‌عنوان غذا؟ عرض کردم گوشت، امام فرمود اگر گوشت نباشد؟ عرض کردم روغن زرد، امام فرمودند چرا کواکب استفاده نمی‌کنی، این قوی‌تر است در بدن، مقداری برنج و مقداری نخود و مقداری هم باقلا یا غیر از آن (چیزهای مانند ماش یا عدس) را بکوبید سپس پخته شود و به‌عنوان سوپ هرروز صبح، صبحانه این را قرار بدهید.»

📚 مکارم الأخلاق،ص۱۶۳

کواکب (فرنی حبوبات)

 

🔺کواکب چیزی شبیه آش امروزی است با این تفاوت که مواد آن اول کوبیده یا آسیاب می‌شود سپس پخته می‌شود.

🔺این غذا در بعضی شهرها مانند اصفهان درست می‌شود. حبوبات را نرم می‌کنند و نرم شده ها را می‌فروشند و می‌خرند و می‌پزند. غذایی شدیداً مقوی است.

🌟 مواد لازم:

🔸برنج قهوه ای یک پیمانه
🔸نخود یک پیمانه
🔸باقلا یک سوم پیمانه
🔸عدس یک سوم پیمانه
🔸ماش یک سوم پیمانه
🔸پیاز متوسط یک عدد
🔸روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
🔸نمک دریا به مقدار لازم

✍🏻 طرز تهیه :
پیاز را به صورت خیلی زیر خرد کرده و با روغن زیتون تفت دهید.
هریک از حبوبات را به صورت نرم آسیاب کرده (ولی الک نکنید) و داخل ظرف بریزید و آب اضافه کنید و گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و پخته شود.

⚠️ نکته : در این غذا نمی‌توان از سویق حبوبات استفاده کرد زیرا خواص حبوبات پخته شد در آب با حبوباتی که بدون روغن تفت داده شده اند متفاوت است. معمولا غذاهای تقویتی به صورت آب‌پز تهیه می‌شود و غذاهایی که جنبیه دارویی بیشتر دارند با سایر روش ها درست می‌شود. هرچند این قاعده مطلق نیست.

⭕️ این غذا می‌تواند به عنوان جایگزین انواع کنسروهای حبوبات که در مناطق جنگی و بحران زده کاربرد دارد ،مورد استفاده قرار گیرد. انواع کنسروها به دلیل داشتن مقدار زیاد مواد نگه دارنده سرطانزا و مضر و همچنین جنس ظرف فلزی معمولا موجب بروز مشکلات پوستی و گوارشی شدید مانند یبوست و نفخ می‌شود که از معضلات افراد حاضر در مناطق جنگی و مناطق بحران زده است. میتوان این حبوبات را به صورت پودر بسته بندی کرد و با اضافه کردن مقداری آب و روغن آنرا به سرعت پخت و مصرف کرد. این غذا به صورت جیره غذایی بسیار مقوی است و مدت زیادی قوت بدن را برای فعالیت تأمین می‌کند.

 

یک نظر در “کواکب (فرنی حبوبات)

  1. یاسر گفت:

    مرسی ادمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *